София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България с важна роля в гражданската защита на Европа

Нова европейска система за справяне с природните бедствия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нова европейска система за справяне с природните бедствия ще подсили Механизма за гражданска защита на Съюза. Идеята на новата инициатива rescEU е европейските граждани да се чувстват по-сигурни при бедствия и аварии.

„Еврокомисарят иска инициативата да да приключи до края на годината – тоест, в тройката председателството на Естония, България и Австрия. Премиерът Борисов обеща, че идеята е добра. Тя се подкрепя от България и на всички нива ще направим така, че ако всичко върви добре и се изчистят всички недоразумения между 28-те страни, да внесем такава точка на срещата през юни“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев след срещата на премиера Борисов с еврокомисаря по въпросите за хуманитарната помощ и управлението по кризи Христос Стилианидис.

Европейският комисар допълни, че сегашната система за реакция при извънредни ситуации в Европа вече не отговаря на възникналите потребности. Той е на мнение, че трябва да се засили капацитета в цяла Европа за реакции при бедствия - включително при земетресения и при бедствия от химическо естество.

„ Акцентът в това отношение трябва да бъде следния – Европа трябва да може да реагира бързо и ефиктивно и това ще стане чрез спасителни операции. С този нов план намерението е да се повиши способността на ЕС като цяло за реакция при бедствия. Също така сме заложили чрез този нов механизъм и финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите“, заяви Стилианидис.

Еврокомисрят допълни, че България играе възлова роля за механизма на гражданската защита в Европа и винаги е на първа линия при оказване на помощ за останалите страни.