София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България ще бъде домакин на световен ромски конгрес

Петко Тончев е номиниран за председател на Световния ромски парламент

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Петко Тончев, комисар на ромите в България и Европа в Световната ромска организация, е номиниран за Президент на Световния ромски парламент.

През юни в гр. София на площад Александър Батенберг роми от цялата страна и чужбина, ще се организира голям протестен митинг,каза комисаря на ромите в България на Световната ромска организация.Създаваме международен организационен ромски комитет от цяла България и Европа начело с генералният секретар на ромите на Световната ромска организация Професор.доктор. Байрам Халити.Протеста ще бъде под мотото: „Не на насилието срещу роми".

Мирният протест цели да не се повтори случилото се в Катуница,Орландовци сега в Красна поляна, протестът ще е мирен "Няма да воюваме с никого". Ще дойдат много наши братя роми от цяла Европа да ни подкрепят и смятаме да се обърнем към Европарламента, защото това, което става в България, не бива да се разраства каза комисаря на ромите в България и Европа  Петко Тончев.

Очаква се да пристигнат в България Президентът на Световната ромска организация Йован Дамянович,Царят на ромите от Румъния Дорин Чоба,президента на на федерацията на ромите от Ню Йорк Джими Стойка и други. Вероятно протестът ще бъде подкрепен и от известни личности като световноизвестният кларнетист Иво Папазов, краля на кларинета Нешко Нешев,легендата на сръбската Мухарем Сербезовски, Флорин Салам Румъния и много други.