София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската Охридска архиепископия на 1000 години

В храм-паметника Александър Невски бе отслужена тържествена литургия

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес се навършват 1000 години от създаването на Българската Охридска архиепископия. По този повод в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена тържествена архиерейска света литургия.

По време на литургията беше прочетено патриаршеското и синодално послание по повод годишнината. В него се казва, че част от големия проблем за статута на Православната църква в днешна Република Македония е въпросът за историческата съдба на съществувалата в миналото Българска Охридска архиепископия, от чието учредяване през настоящата 2018 година се изпълват хиляда години.

Във връзка с отказа на Българската Православна Църква да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на Божията Премъдрост в град Охрид, към Свещеноначалието на светата Българска Патриаршия са били отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство, се казва още в посланието на патриарх Неофит.

По повод създалата се ситуацията с посланието БПЦ заявява и припомня, че историята на Архиепископската катедра на древния и прославен в църковното минало Охрид е органична, безусловна част от историческата приемственост на родната ни Българска Православна Църква - Българска Патриаршия, както е записано и в приетия и утвърден от Шестия църковно-народен събор (2008 г.) неин Устав.

Също така, че такива са фактите от българската история, и те не могат да бъдат променени и изопачени, независимо от конюнктурата на деня. И припомнят, че покорилият България ромейски император Василий II учредява в Охрид не друга, а тъкмо Българска архиепископия, каквато тя остава до самото си закриване през 1767 г.

Обръщайки се към българите БПЦ казва, че днес на Балканите съществуват съвсем различни в сравнение с далечното минало държавни и църковни реалности, но всички са обединени от  спасителната християнска вяра в  Христа Иисуса, се казва в посланието и се отбелязва, че заради това Българската църква е приела ролята на посредник за уреждането на каноническия църковен статут на Православната църква в Република Македония.

"Ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония - в съгласие с изричната и ясно изразена воля и на останалите братски Православни църкви", се казва още в посланието на патриарха и Светия синод.