София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДЕЦАТА ДА УЧАТ, А НЕ ДА ЗУБРЯТ Е ПРИОРИТЕТ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ТОВА СПОРЕД МИНИСТЕРСТВОТО Е РЕШЕНИЕТО ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

9 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Основен приоритет на министерството на образованието и науката е децата да започнат да учат, а не да зубрят като формула за качествено образование. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев. По този начин министерството ще се бори с функционалната неграмотност.

Другите приоритети пред министерството са въвеждането на гъвкаво финансиране на училищата и висшето образование. Финансиране от частния сектор, ресурси от европрограми, които да се използват така, че да стимулират качеството и конкурентоспособността на образованието и науката ни. Министерството има за цел да сложи и край на ръста в броя на университетите и край на лесните професорски титли. Танев беше категоричен, че на първо място за постигане на тези цели трябва да бъдат приети нови законови текстове, както и направени промени в учебниците, за което обаче първо трябва да е пригодена рамката.