София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Демократична България“ с жалба до ВАС за АЕЦ „Белене“

От обединението оспорват решение на кабинета

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Днес "Демократична България" внесе в деловодството на Върховния административен съд жалба срещу решение на Министерски съвет на Република България по т.37 от дневния ред от 16.05.2018г., с което прие Доклад за одобряване на конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", в т. ч. и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

„При приемане на оспорваното Решение, Министерски съвет  е действал в нарушение на разпоредбите на закона и наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на АЕЦ "Белене". Централният орган на изпълнителната власт не е изследвал цялостно и детайлизирано обективната фактическа ситуация, касаеща процесния проект. Считаме, че МС е приел необосновано решение, застрашаващо безопасността, здравето както и живота на българските граждани“, се казва в жалбата на дясното обединение.

От „Демократична България“ смятат, че от решението на кабинета не става ясно какви са заключенията по доклада на енергийния министър и на какви мотиви се основават те. „Не се дава отговор на въпроси от изключителна важност: Как, къде и по какъв начин ще бъде преработвано отработеното ядрено гориво от атомната електроцентрала и къде ще бъде изградено хранилище за дългосрочно съхранение, както и каква е прогнозната стойност на разходите за тези дейности. Не се дава качествен анализ на негативното въздействие върху екологичната система в региона, нито за мерките за преодоляването му. Не се представя и информация относно начина за постигане на безопасност на прогнозираното съоръжение“, пише още в жалбата.

От обединението обявиха, че остават в протестна готовност и ще организират протест при внасяне на темата в дневния ред на Народното събрание.