София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден без тютюнев дим

За или против тютюнопушенето на обществени места?

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

16 ноември- Ден без тютюнев дим. Тази година мотото на здравното министерство е „Пушенето и ти“. Кампанията акцентира върху вредния навик и имат ли воля хората да спрат да пушат. България е сред страните, в които броят на пушачите все още е висок, като особено плашеща е статистиката за нивата на пушене сред младежите. По данни на „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве в България 37.4% от населението на възраст над 20 години са активни пушачи. В страната ни има действащ закон, който забранява тютюнопушенето в закрити обществени места.

От Здравното министерство припомнят, че целогодишно всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.