София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутати от БСП настояват за по-високи майчински

Според социалистите, унизително ниско е обезщетението за отглеждане на дете

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Основният проблем в България е демографската криза, а на места тя е заела застрашителни размери. В този бюджета не се предприемат никакви мерки за борба с демографската катастрофа“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов от парламентарната трибуна по време на дискусиите по бюджета на ДОО. „Когато предлагаме да се увеличат майчинските за отглеждане на дете, това е мярка за борба с тази криза. Под 400 лв. няма как да се отглеждат деца в България“, категоричен е народният представител. Според него няма как да се отглеждат и деца, когато управляващите не намаляват ДДС на детските храни и хляба, не намаляват разходите, които са необходими за отглеждане на едно дете.

Друг народен представител от БСП пък подчерта, че е унизително и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да остане 380 лв. „С това управляващите казват, че няма политика за младите хора“, заяви депутатът Виолета Желева. Тя подчерта, че всяка година, при обсъждане на бюджета, БСП предлага обезщетението да бъде вързано с минималната работна заплата, която да стане 640 лв.

Според червеният депутат Надя Клисурска пък максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен значително.  „Бюджетът е инструмент, с който трябва да се реализира догонващата политика по доходите.", каза народният представител от ПГ на "БСП за България". Тя отбеляза заявеното  желание на управляващите да вдигнат доходите на всички. "С определянето на минимални осигурителни доходи по икономически дейности, щеше да се усети от цялото население, защото по този начин се регламентират праговете, под които не може да се пада за всяка една икономическа дейност."- разясни Клисурска.