София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Диана Саватева, ГЕРБ: Няма проблем да се снима и показва оградата

Не може обаче да се ходи по границата безконтролно, смята депутатката

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Ограниченията, въведени относно информацията за обекти със стратегическо значение за националната сигурност, не въвеждат забрани, а регламент. Така депутатката от ГЕРБ Диана Саватева коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ критиките на опозицията, че управляващите се стремят да скрият факти за строежа на оградата по границата с Турция.

„Не може по границата да се ходи и да се снима безконтролно“, каза Саватева, която е бивш журналист и чието семейство е от пограничните райони.

Тя посочи, че съгласно споразумение между България и Турция от 60-те години на миналия век, когато се снима от едната страна на границата, не може да се показват обекти от другата страна, тъй като това се тълкува като граничен инцидент.

Според депутатката обаче може да бъде показано всичко, стига да не съдържа конкретна информация и след евентуално съгласуване с институциите, ангажирани с охраната на границата.