София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

До дни у нас стартира антикорупционен сайт

На него ще има информация за корупционни сделки и практики

7 годиниОбщество 37 Боряна Райчева

До няколко дни у нас ще стартира нов антикорупционен сайт www.sos.bg.eu. В най-скоро време той ще стане видим и ще обединява усилията на българската антикорупционна общност.

Съоснователи на сайта са журналистът Кин Стоянов и Емил Янев. Сайтът беше представен по време на конференция за корупцията по високите етажи на властта и противодействието, което може да се окаже върху нея.

Една от представените презентации засегна темата за манипулирания вот.

Журналистът коментира, че в малките населени места се наблюдава натиск от работодателите, върху служителите им, относно този за когото да гласуват.

На сайта ще се публикуват конкретни данни за корупционни сделки и практики. Освен публикувани там, те ще могат да бъдат и коментирани.

На сайта ще могат да се подават сигнали за корупция, в случай че сте станали жертва или свидетели.

За проблемите, които създава корупцията по висшите етажи на властта, говори и проф. Александър Томов, председател на Българска евролевица. Ако не се преборим с корупцията, няма никога да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз.

Тези, които до сега управляваха България, не успяха да се справят с този проблем. Искаме от тук нататък да има прозрачност във всичко. Искаме прозрачност за финансите, за големите сделки и засилени проверки на прокуратурата, коментира Томов.

Гражданите са поставени в неизгодно положение, тъй като не поучават обективна информация за това, което се случва. Трябва да се предприемат действия на държавно ниво за решаване на тези проблеми.

За да започнат хората да вярват,те трябва да имат прецизна информация за това, което се случва във върховете на държавата.