София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Докладът за АЕЦ „Белене“ влиза в парламента

Все още не е решено дали проектът ще бъде рестартиран

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ влиза в парламента и ще бъде разгледан в правната, енергийната и икономическата комисия. Това съобщи енергийната министърка Теменужка Петкова.

Тя обясни, че решение за бъдещето на проекта ще бъде взето след дискусии с участието на депутатите и на експертната общност.

Според Петкова докладът на БАН посочва, че след 2030 година в България и региона ще има недостиг на около 2000 мегавата електричество – колкото е проектната мощност на АЕЦ „Белене“.

Енергийната министърка добави, че няма вариант, в който държавата да даде допълнително пари за проекта и в случай на рестартирането му ще се търси частен инвеститор.

Петкова каза още, че България е по-напреднала спрямо конкурентните проекти, тъй като площадката е лицензирана и е налице оборудването.

Препоръката на експертите от БАН е проектът да бъде възобновен, тъй като по този начин всички направени досега разходи трябва да бъде отчетени като загуба.