София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК: 14 % от българите живеят извън България

Икономиката е затънала в дългове

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Населението в България застарява, а 14 % от българите живеят извън страната. Това се казва в доклад на Европейската комисия за състоянието на икономиката. Според Брюксел икономиката е дисбалансирана, а дълговете на българските компании са на по-високо ниво спрямо средното за ЕС. Повече са и лошите кредити.

Банковият сектор е стабилизиран, но наследството от слабия надзор все още не е преодоляно. Все още са необходими действия за отстраняване на проблемите във финансовия сектор, открити при провеждането на стрес-тестове - включително в банковия и небанковия надзор, както и проблеми в процедурите по несъстоятелност.

Най-големите дългове са в енергетиката. България изплати на Руската федерация над 601 млн. евро или 1,3% от брутния си вътрешен продукт за АЕЦ „Белене“. Пазарът на труда се подобрява, но нивото на заетост в страната все още е ниско, а дългосрочната безработица - висока.

Доходите на най-богата част от населението са седем пъти по-високи от тези на представителите на бедните слоеве.

Корупцията и недоверието в съдебната система са сериозна пречка за ръст на инвестициите, се казва още в доклада.