София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП покани Зукърбърк да обясни за изтичането на данни

Данни на повече от 50 млн. потребители са изтекли от мрежата

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Европейският парламент покани собственикът на социалната мрежа Фейсбук да обясни случая с изтичането на лични данни. Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция след по време срещата на върха на ЕС, предаде ТАСС.

"Поканихме шефа на компанията Фейсбук да обясни пред Европейския парламент какви стъпки предприе, за да предотврати употребата на лични данни на потребители от социалната мрежи за неправомерни цели", каза той.

„Той трябва да обясни на Европейския парламент в Брюксел, какви действия са предприети по време на изборите в САЩ, на референдум за Брекзит чрез Фейсбук, за да бъде повлияна позицията на гражданите“, каза Таяни.

По-рано "Ню Йорк Таймс"  съобщи, че британската фирма Cambridge Analytica е успяла да събере лични данни от повече от 50 милиона потребители на социалната мрежа, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на гласоподавателите. Както казаха бившите служители на компанията, създаденият алгоритъм улесни изпращането на политическа реклама до потребителите с цел потенциално влияние върху гласовете им.

По-късно, в интервю за CNN, Зукерберг обеща да направи всичко възможно да предотврати нови изтичания на лични данни от потребителите. Той подчерта, че Фейсбук възнамерява да предприеме мерки, за да гарантира, че трета страна, включително компаниите, разработващи софтуер, няма да има достъп до данни от потребители на социални мрежи.