Гледай
на живо

Ердоган: Ядреното оръжение е заплаха за света

Най - голяма част от притежават Вашингтон и Москва

Ердоган: Ядреното оръжение е заплаха за света Турският президент Реджеп Ердоган нарече страните, притежаващи ядрено оръжие, „заплаха за свет... thumbnail text

Турският президент Реджеп Ердоган нарече страните, притежаващи ядрено оръжие, „заплаха за света“ и отправи остра критика срещу своя съюзник в НАТО САЩ заради това, че се оттегли от иранското споразумение.

„Тези, които притежават над 15 000 ядрени бойни глави в момента представляват заплаха за света“, каза той.
Числото е приблизителният брой на подобни бойни глави в световен мащаб, по-голяма част от които са притежавани от Вашингтон и Москва. По думите му подобни държави, които представят „атомни електроцентрали като заплаха“ не могат да се ползват с доверие в международната общност.

В изказване по време на вечеря ифтар по случай свещения мюсюлмански месец Рамадан Ердоган посочи още, че Близкият изток трябва да бъде прочистен от всички атомни оръжия, имайки предвид Израел, за която се предполага че притежава подобен арсенал.

Припомняме за ситуацията две седмици, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от иранското споразумение, сключено между Техеран и групата (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), което ограничава иранската ядрена дейност, в замяна на което са отменени голяма част от санкциите срещу страната.

„Турция не приема подновяването на въпроси, включително иранското ядрено споразумение, които са решени“, посочи още Ердоган.
Решението на САЩ идва а фона на ново обтягане на отношенията между Вашингтон и Анкара, които се влошиха заради редица въпроси, вариращи от американската политика в Сирия, през неизпълнението на искане за екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен до преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим.