София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС предвижда собствени мерки срещу КНДР

На 3 септември Пхенян обяви успешното тестване на нова водородна бомба

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Органите на ЕС разработват собствен пакет от ограничителни мерки срещу КНДР във връзка с тестовете на ядрените програми и ракетните програми на страната, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини.
На 3 септември Пхенян обяви успешното тестване на нова водородна бомба, която може да се използва като бойна глава за междуконтинентална балистична ракета. Ядреният тест на КНДР предизвика силна реакция от страна на международната общност. Същия ден Великобритания, САЩ, Франция, Южна Корея и Япония поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Съединените щати настояват за укрепване на режима на санкции срещу КНДР и изискват приемането на съответна резолюция на ООН. САЩ предложиха да се въведе ембарго върху доставките на петрол за Северна Корея и да се замразят активите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Освен това САЩ възнамеряват да спрат износа на текстил от Северна Корея и да забранят наемането на работа на граждани на КНДР в чужбина.