София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОГРУПАТА ИЗГОТВИ КОМПРОМИСЕН ПРОЕКТ ЗА ГЪРЦИЯ

СТРАНАТА ИМА ШАНС ДА ОСТАНЕ В ЕВРОЗОНАТА

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Преговорите за съдбата на Гърция, които са продължили цяла нощ, не са довели до окончателна сделка. Премиерът на страната Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са направили компромисен проект, чрез който Гърция да остане в еврозоната.
Условията в компромисния документ са почти невъзможни за Гърция, защото на държавата се дава срок от три дни, в които да направи сериозни промени.
Първото нещо, което трябва да направи страната, за да изпълни условията, е парламентът да приеме до вторник съгласувани с институциите структурни законопроекти, които касаят приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.
Нова среща на представителите на Еврогрупата ще има в сряда, която да потвърди стартиране на преговори за окончателно формиране на третата спасителна програма за кредитиране на Гърция, но ако това не се случи тя няма да се осъществи.