София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фийон нарече „наивни“ надеждите си за безпристрастно дело срещу жена му

Той постави под съмнение компетентността на разследващите органи

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият премиер на Франция и кандидат за президент на страната Франсоа Фийон заяви, че наивно е очаквал разбирателство, бързина и безпристрастност по делото за фиктивното трудоустрояване на съпругата си.

Политикът постави под съмнение компетентността на водещите разследващи органи.

„Националната финансова прокуратура пое случая преди 24 часа. Моите адвокати доказаха, че тя не е имала компетенции за това“, заяви Фийон подчертавайки, че „не може да се води дело за углавно престъпление, по дело за неправилно използвани държавни пари“.

Сканадлът около съпругата на бившият премиер Пенелоп Фийон се разрази след публикация в сатиричното издание „Canard Enchaine“, в която се потвърди че тя в продължение на осем години, е получавала заплата като помощник в парламентарния офис на Франсоа Фийон.

Вестникът се позова на платежни бланки, съгласно които Пенелоп е получавала пари в периода от 1998 до 2002 година от фонд, предназначен за заплати на парламентарните служители. При това вестникът направи проверка, според която членове на семейството могат да работят на различни длъжности и това не е в противоречие със закона в случаите, в които трудоустройството не е фиктивно.

Разследването по отношение на съпругата на Фийон беше инициирано на 25 януари. Самият Фийон опроверга съобщенията на медиите, че жена му е работила с него постоянно от първото му избиране през 1981 година.

Миналият понеделник Фийон поднесе извиненията си към французите за това, че е направил „грешка“, назначавайки жена си на работа.