Гледай
на живо

Финландците не искат да местят часовника

Искат от ЕС отмяна на лятното време

Финландия поиска от Европейската комисия отмяна на лятното часово време. Директивата действа от 2001 година и е задължителна за страните членки.

Финландците се позовават на климатичните особености в страната и посочват, че през декември денят в Хелзинки продължава едва 6 часа. Цитирани са мнения на експерти, според които местенето на часовника два пъти годишно разстройва биологичния ритъм на хората и допълнително усилва стресовите състояние.

Освен това съседните на Финландия Украйна, Беларус и Русия вече се отказаха от лятното часово време и това създава допълнителни затруднения.

Освен Финландия, по-рано и Латвия поиска отмяна на лятното часово време с почти същите аргументи.

Лятното часово време е въведено за първи път в Германия в края на Първата световна война, но масово се възприема през 70-те години на миналия век.

За да сложи край на вариациите в различните страни, през 90-те години ЕС уеднакви политиката в това отношение и сега всички страни членки местят стрелките с един час напред по Гринуич в последната неделя на март и ги връщат в последната неделя на октомври.

В България също има множество гласове срещу местенето на стрелките, като в миналия парламент независимият депутат Велизар Енчев дори беше подготвил законопроект, но той не стигна до пленарна зала.