София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френската десница избира кандидата си за президент

На балотажа са двама бивши премиери – Франсоа Фийон и Ален Жупе

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Френската десница определя в първични избори кандидата си за президент на изборите, които са насрочени през май дгодина. До вторият тур достигнаха двама бивши премиери - Франсоа Фийон и Ален Жупе, а бившият президент Никола Саркози се класира трети и отпадна.

Саркози обяви, че се оттегля от политиката и подкрепи 62-годишния Франсоа Фийон, която води с разлика от близо 15 % пред 71-годишния Ален Жупе, в момента кмет на Бордо.

Действащият президент Франсоа Оланд от Социалистическата партия, който има рекордно нисък рейтинг, все още не е решил дали ще се кандидатира, а основен негов конкурент е премиерът Мануел Валс. Валс още не е обявил дали ще се кандидатира и изчаква решението на Оланд. Социалистите ще изберат своя кандидат на първични избори през януари.

Засега прогнозите сочат, че който и да е кандидат на социалистите има малки шансове да стигне да балотажа. Очакванията са на втория тур да се състезават кандидатът на десницата и лидерката на Националния фронт на Франция Марин льо Пен, чиято партия е във възход след мигрантската криза в Европа и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.