София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френският посланик: България е полезна за Шенген

Охраната на границата е предимството за членство в единното пространство

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

България е полезна за Шенген заради опита си с охраната на границата. Това коментира пред БНТ посланикът на Франция в София Ерик Льобедел. Той подчерта посланието, което отправи френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си у нас - България трябва да участва напълно в дискусията за бъдещето на Шенген и трябва да бъде част от Шенген.
"Сега "Шенген" не е перфектен и започва дискусия как да подобрим фунционирането му с богатия опит на България в тази област - продължи той. - Можем ли да си представим, че България ще ни лиши от опита си по охраната на границата, или че България няма да бъде заинтересована от нашите предложения за разширяването на Западните Балкани, България не би ли била заинтересована от фонд за солидарност, който би позволил социално сближаване?", коментира риторично дипломатът речта на президента Макрон за бъдещето на Европа, запитан дали Франция и Германия не създават елитно ядро и слаба периферия.
Дипломатът коментира и кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата.Той заяви, че този избор повече прилича на конкурса Евровизия, заради точкуването. "Знам, че песента, която ще спечели накрая, ще е много хубава", пошегува се посланикът.
По повод незаконния референдум за независимостта на Каталуня, Льобедел съобщи, че вчера президентът Макрон се е обадил по телефона на испанския премиер Мариано Рахой, засвидетелствал му е привързаността си към испанската конституция и го е уверил, че Рахой е единственият му събеседник в Испания.