София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Галя Захариева, ГЕРБ: Много е важно учителите да бъдат мотивирани

Според депутатката учебниците трябва да се пишат от действащи преподаватели

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Образованието е основен приоритет и спор по това няма. Това каза Галя Захариева, депутатка от ГЕРБ и заместник-председателка на комисията по образование в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Тя сподели, че 15 години от живота ѝ са минали в училище като преподавател и добре разбира, че от образованието тръгва всичко.

Според депутатката на реформите в образованието е даден старт със Закона за предучилищното и училищното образование. Захариева коментира, че старият закон е бил от 1991, а новият има коренно различна философия.

Тя беше категорична, че в екипите, които правят учебниците, задължително трябва да има учители, за да може помагалата да бъдат разбрани и приети от учениците.

Депутатката добави, че вниманието и на ГЕРБ, и на правителството е насочено към мотивиране на българските учители и особено на младите учители и затова е поет ангажиментът за повишаване на заплатите на преподавателите.