София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ГАРДИЪН“: ПУТИН ИЗПОЛЗВА БЕЖАНЦИТЕ КАТО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ЕВРОПА И ТУРЦИЯ

ТАКТИКАТА НА РУСИЯ Е СЪЩАТА КАТО МОДЕЛА „ГРОЗНИ“ В ПЪРВАТА ЧЕЧЕНСКА ВОЙНА

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Опроверженията на Русия на информацията, че тя носи отговорност да смъртоносните удари по болници и училища, изглеждат на Анкара напълно неубедителни, пише Саймън Тийсдъл в британския вестник „Гардиън“. Според високопоставени турски източници Владимир Путин и неговите сирийски съюзници безскрупулно използват увеличаващите се потоци бежанци, спасяващи се от техните удари, като оръжие – оръжие, съзнателно насочено срещу Турция и Европа.

Представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на Турция и на други страни, че руската армия, поддържаща режима на Башар Асад и сирийските кюрди, са извършили военни престъпления при авиоударите на 15 февруари, в резултат на които загинаха 50 човека. „Те не могат да докажат своите обвинения“, каза Песков.

В отговор на опроверженията и на искането на Москва за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща турския обстрел на сирийска територия, турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Русия се държи „цинично“ и „предизвикателно“. Той каза още, че Турция повече няма да приема бежанци от Северна Сирия и ще направи всичко възможно да предотвратява подобни инциденти.

„Ако Русия продължи да се държи като терористична организация и принуждава мирните жители да бягат, ние ще дадем максимално твърд отговор“, каза Давутоглу пред турския парламент. – „От 30 септември руските самолети извършиха почти 8 хиляди полета, нанасяйки жестоки и варварски удари, без да подбира, по мирни граждани и войници, по деца и старци“.

При скорошните боеве около Алепо повече от 50 000 души останаха без дом. Турция все повече се безпокои от териториалните завоевания на бойците от Сирийския кюрдски демократичен съюз, който тя счита за организация от терористи и наемници, поддържащи съюзнически отношения с Москва. Атаките на кюрдите, включително овладяването на важната военна база Менег, бяха с подкрепата на руската авиация. Турция отговори с обстрел на кюрдски позиции в Сирия.

В откъс от доклад на турските специални служби, публикуван на 16 февруари в „Хюриет“, се казва, че Турция подозира Русия в съзнателни опити да превърне бежанската криза в свое оръжие.

В доклада се казва: „Силите на режима и неговите съюзници се опитват да провокират нова бежанска вълна, която се насочва към Азаз в Северна Сирия...Между Азаз и турския град Килис, на участък от около 8 км, са разположени 10 лагера за бежанци. По всяка вероятност обитателите на тези лагери ще искат убежище в Турция, а самите лагери ще минат под контрола на сирийските кюрди или на войските на Асад“.

Турските специални служби казват за „Хюриет“, че Русия използва същата тактика, която е използвала при първата война в Чечня в Северен Кавказ през 90-те години на миналия век, известна като „моделът Грозни“. Тактиката предвижда силово прочистване на градски жилищни райони чрез военни удари по местното население. Когато целта бъде постигната, в прочистените райони влиза тежко оръжие, за да унищожи опозиционните сили и това винаги е съпроводено с големи разрашения на здания и инфраструктура.

Тактиката на Русия едва ли е нещо ново. Новото е, че Русия съзнателно провокира ръст на бежанците и това оказва влияние върху играчите, които трябва да се оправят с последствията.

Преди няколко дни американският сенатор Джон Маккейн, който остро критикува администрацията на Обама за политиката на ненамеса в Сирия, заяви, че стратегията на Русия е да предизвика бежанска криза и да я използва като оръжие за внасяне на разногласия в НАТО и отслабване на европейския проект.

На Мюнхенската конференция европейски политици споделиха подобни подозрения, отбелязвайки, че удари се нанасят по магазини, училища и болници, за да се принуди местното население да бяга и да се увеличат бежанските потоци към Турция и Европа.

Въздушни удари като този в понеделник имаше и преди. Според американски източници за миналата седмица силите на режима и Русия са унищожили двете най-големи болници в Алепо. Само за тази година има 14 нападения срещу болници.

Ако Русия наистина използва бежанците, за да получи политически и военни предимства, тази тактика дава плодове. САЩ оказват силен натиск върху Турция в опит да я принуди да спре ударите по позиции на сирийските кюрди, които Вашингтон подкрепя. По тази и по други причини в отношенията между Турция и САЩ настъпи охлаждане.

Турция е в напрегнати отношения и с Франция, която би искала Анкара приоритетно да води битка с „Ислямска държава“ в Североизточна Сирия, и като цяло с ЕС, с който не може да постигне споразумение как най-добре да се реши проблемът с бежанците.

За радост на Путин ескалиращата бежанска криза внася смущения и в отношенията между САЩ и Европа: бившият външен министър на Франция Лоран Фабиюс обвини Вашингтон в нежелание да изпълнява ангажиментите си. Решението на германската канцлерка да приеме сирийските бежанци е обект на остра критика както вътре в Германия, така и от френския премиер Манюел Валс.

Меркел поддържа искането на Турция да се създаде зона, забранена за полети в Северна Сирия, но Барак Обама на няколко пъти отхвърля предложението. От своя страна Турция се опитва да убеди своите западни съюзници и тези от Персийския залив в нуждата от мащабна военна операция в Сирия – вариант, който среща отпор от американския президент.