София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Граждани писаха до парламента за рестарта на "Белене"

Аргументират се против възобновяване на проекта

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Български граждани и организации изпратиха до председателя на Народното събрание и до депутатите позиция относно рестарта на проекта за строежа на АЕЦ „Белене“.

„Изразяваме категорично загрижеността си от действията на група  безразсъдни и зависими от чужди интереси, политически и институционални субекти и остро осъждаме всеки опит за възобновяване по какъвто и да е начин строежа на АЕЦ Белене, спрян с решение от Министерски Съвет  и Народно Събрание на 29 март 2012 година“, се казва в позицията, разпространена от Калин Крулев, председател Национално Консервативно Сдружение „Десен профил“.

Гражданската позиция е аргументирана по следния начин:

1. Още през 1983 г. от самия СССР е дошло предупреждение към БАН, България да се откаже от АЕЦ "Белене" заради високата сеизмичност на района.

2. Доклад на БАН от 1990 г., съставен от голям колектив учени, които правят извода: "че от енергийна, икономическа, техническа, сеизмична и социална гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" е недостатъчно обосновано или неприемливо".

3. Независима оценка на проекта за АЕЦ „Белене“ от Института за пазарна икономика,  в която се привеждат изчисления за приходите и разходите при построяване и експлоатация на АЕЦ "Белене". "Изводът от тези изчисления е, че АЕЦ Белене категорично носи значително повече разходи, отколкото приходи за държавния бюджет.   

Гражданите и организациите препоръчват на народните представители да се  използва  придобитото вече оборудване с минимална загуба за бюджета. „Част от оборудването може да се приложи за модернизацията и удължаването на живота на единия реактор на АЕЦ Козлодуй ( в порядъка на 20 – 25 години) и успоредно изграждане на 7 реакторен комплекс за съвместна работа след спирането на единия стар реактор. С под 30% от евентуални бъдещи капиталовложения, могат да се задействат процедури за придобиване на фамилни фотоволтаични системи с безлихвени кредити  с обща номинална мощност от порядъка на 1000 Мвт.Ч. На практика тази инвестиция е без никакъв риск, но с много силен технологичен, екологичен и икономиечски ефект“, се казва още в позицията до парламента.