Гледай
на живо

Гребеца остава зад решетките

Съдът отхвърли молбата му за условно предсрочно освобождаване

Гребеца остава зад решетките Софийски градски съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на Любомир Дими... thumbnail text
Софийски градски съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания „Наглите“.
Припомняме, че Гребеца е с влязла 10-годишна присъда за участие в 9 от общо 12 отвличания, извършени от групата.
Той изтърпява наказанието си от 2009-та година насам в затворническото общежитие в Казичене. От присъдата към настоящия момент му остават за излежаване още 10 месеца, тъй като по време на престоя си в Казичене е работил, което води до намаляване на наказанието. Освен по това дело обаче, Димитров е подсъдим и по друго за убийството на двама от членовете на "Наглите", чиито трупове бяха намерени заровени в Плана планина. Второто дело обаче е в монго ранен етап, а присъдата по първото изтича. Бременност на една от съдебните заседателки, пък може да доведе до осуетяването му и започването му отначало. Опасността, според запознати, се крие в това, че ако той излезе на свобода преди има определена мярка по второто дело, има реална опасност да избяга.
В настоящото заседание молбата за предсрочно освобождаване беше отхвърлена, породи факта, че предишната такава е разгледана на 1-и юни 2017 г., когато отново не е уважена. Оттогава са минали по-малко от определените от закона 6 месеца, така че искането му е процесуално недопустимо.
В съда Гребеца заяви, че няма адвокат и не е получил призовка, което му е попречило да се запознае с молбата, която сам е подал. Съдът не взе под внимание тези му думи предвид доказателствата за надлежно призоваване.
Нова молба за предсрочно освобождаване може да бъде разгледана не по-рано от 6 месеца.