София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипна епидемия в 4 области

Очаква се днес да бъде обявена в още две

пропускане
5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Грипна епидемия бе обявена вчера в 4 области на страната – Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Очаква се днес да бъде обявена епидемия и в Руси, и Варна. Засега ваканция излизат само учениците в областите Стара Загора и Бургас - от 15 до 18 януари. Вероятно тези дни обаче ще бъдат разпуснати и децата в Шумен.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е около 270 болни на 10 000 души, а има и райони с по 350-450 болни. Очаква се пикът на грипа да бъде в края на януари.

Щамът, който ни атакува тази година, е много близък до така наречения „свински грип”, известен още като „Калифорния”. Изследваните проби на болни лица показват наличие на циркулиращия грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи, но най-вече  възрастните хора и малките деца.

При грипа нещата са много динамични и в рамките на часове могат да се променят. Характерно за него е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите, обясни д-р Ангел Кунчев.

По време на грипната епидемия болниците да преустановят свижданията, в лечебните заведения за извънболнична помощ врати отварят грипни кабинети; спират женските и детски консултации, както и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Препоръките към хората са ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Лекарите препоръчват да не прибягваме до самолечение при грип. Най-честата грешка е при висока температура в притеснението си да купуваме антибиотици без предварителна консултация с доктор. Добре е специалист да реши дали това е подходящото средство или лечението да е с противовирусен медикамент.