София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипът дойде

Ефикасна ли е ваксината и как да се предпазим?

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Грипът вече е тук! Първият случай е потвърден вчера, в Пета МБАЛ –София. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам "Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Специалистът препоръчва да не се контактува с болни, да се мият по-често ръцете, да проветряваме по-често помощенията, както и да ядем храна, богата на витамини.

Проф. Кантарджиев посочи, че лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти – Ремантидин и Тамифлу.  „Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да си купят и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява", съветва професорът.

Грипът започва много рязко, с вдигане на висока температура, около 39 градуса, силна отпадналост, мускулни болки и главоболие.

Дали, обаче, са защитени ваксинираните. Този въпрос е спорен, след като излезе проучване, публикувано в списание NEJM, според което тазгодишните противогрипни ваксини са ефикасни едва 10%.

Според учените, ваксината за настоящия сезон има идентичен състав като използваната в Южното полукълбо, където ефектът от нея почти нулев. Несъответствията на ваксините са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни щамове се променят след вземането на решение за състава на ваксината, което води до намалена ефективност. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за ефективността на ваксината варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на повечето лицензирани други ваксини.