София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди британци скочиха срещу политиката на Доналд Тръмп

Над 1 милион се обявиха против визитата на Тръмп във Великобритания

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хиляди британци планират да вземат участие в демонстрации срещу забраната, наложена от президента на САЩ, в страната да влизат граждани от седем страни.
В петък Тръмп подписа указ "за защита на страната от навлизането на чуждестранни терористи", който забранява влизането в САЩ в продължение на 90 дни на всички граждани от седем страни (Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), както и преустановяване на приема на бежанци за 120 дни и забрана за неопределен срок за бежанци от Сирия.
Това постановление е една от причините за появата на петиция на сайта на британския Парламент с искане за отмяна на плануваното за тази година държавно посещение на американския президент във Великобритания. Броят на подписите в подкрепа на петицията досега превишава един милион и непрекъснато нараства.
Протестът ще се проведе в понеделник вечерта в Единбург, Кардиф, Манчестър, Кембридж и други градове. Най-голямата демонстрация се очаква в Лондон: няколко хиляди протестиращи са планирали да се съберат пред резиденцията на премиера на Даунинг стрийт, а към тях ще се присъединят и бившият председател на Лейбъристката партия Ед Милибанд и певицата Лили Алън. Следващата демонстрация в столицата е насрочена за 4 февруари.