София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди на протест с искане за оставката на Симеонов

Недоволните се събират на протест пред Министерски съвет

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов днес излизат майките на деца с увреждания и хиляди гневни българи, провокирани от думите  му, че Законът за хората е "опит да се угоди на една група кресливи жени с уж болни деца". Демонстрацията е насрочена за 12:30 часа пред сградата на Министерски съвет. Очаква се това да бъде най-масовото улично недоволство от началото на кабинета "Борисов 3".

От Националната мрежа за децата също поискаха оставката на Симеонов, Те направиха това с официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, което е адресирано и до самия вицепремиер.  От организацията обявиха, че оттеглят доверието си от правителството, докато Валери Симеонов не бъде отстранен от поста.  Те уточняват, че извинението на Борисов след случая не е достатъчно, а оставянето на Симеонов на поста "е равносилно на съгласие с думите му".

Освен в столицата протести за отстраняването на Валери Симеонов ще има  още и в Пловдив и Стара Загора, като те  ще започнат от 18 часа.

Искащи оставката на Симеонов ще протестират и извън границите на страната. Българи от Лондон ще се съберат във вторник от 19:00 часа пред посолството ни в британската столица с настояване вицепремиерът да се раздели с поста си.

Същевременно стана ясно, че олигарси и НПО-та готвят тайно контрапротест срещу майките в защита на вицепремиера Валери Симеонов. Не е изключено да се стигне до провокации.