София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИК „Факултета“ в подкрепа на образованието на ромските деца

Летен футболен турнир „Ромските деца и тяхното образование“ в кв. Факултета

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Индивидът срещу цялото. Човекът срещу статуквото. Или „И сам войнът е войн“. С много заглавия можем да назовем историята от следващите кадри. Разказ за един ром от квартал "Факултета". Един от многото, ще си кажат хората. Само че Кирил Василев е нещо друго. Той е скулптор, предприемач. Но най-важното – той е родолюбец, който иска да направи България по-хубаво място за живеене. Кирил Василев води лична битка. Битката за по-доброто бъдеще на ромските деца, които чрез образование, спорт и дисциплина да бъдат подготвени да се изправят равностойни пред живота. Тази битка няма да е лесна, убеден е скулпторът. Но ще я води докрай в името на своя народ.
Кирил Василев е председател на Инициативен комитет „Факултета“ и съвместно със своите приятели и съмишленици не спира да се грижи за образоването на децата от ромския квартал. Последната инициатива, която комитетът организира под наслов „Ромските деца и тяхното образование“, е летен футболен турнир, който ще стимулира малчуганите да се завърнат в училище, вярва Василев. Инициативата цели предизвикване на общественото внимание и привличане на хора и институции, които да помогнат за разширяване на дейността.
За устойчиво развитие, за дългосрочни резултати, за дисциплина и възпитание. За развитие и стимулиране на таланта на ромските деца. За по-доброто бъдеще в България. Защото равнопоставеността започва вътре в нас. Затова се бори скулпторът Кирил Василев. И вярва, че върви в правилната посока.
Днес г-н Василев, живеещ в квартал „Факултета“, е добрият пример за нашето общество. И призовава същото това общество да протегне ръка към неговата лична битка. И да я направи повсеместна. За по-доброто бъдеще на децата, родени в България.