София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Икономист“: Положението в България е византийско

Страната няма да смени западната си ориентация, смята изданието

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Авторитетното британско издание „Икономист“ публикува коментар за приключилите президентски избори в България и Молдова. Коментарът отделя повече внимание на изборите в Молдова, където кандидатът на социалистите Игор Додон спечели крещу кандидатката на проевропейския блок Майя Санду.

Коментарите са, че и в двете страни са спечелили удобни на Кремъл кандидати, но реалността е малко по-друга, пише „Икономист“ и подчертава, че всъщност и в България и Молдова политиката се движи от местните олигарски, а заиграването с Москва е само начин да бъде изнудван Западът за повече пари.

В България положението е византийско, пише оше изданието. Победителят Румен Радев беше подкрепен от турците в България, чиято партия има тести връзки с местни и руски олигарси. Издигналага го Българска социалистическа партия се подкрепя от консервативни пенсионери и от свързаната с Москва православна църква.  

Изданието напомня, че въпреки проруската си реторика БСП е одобрила разпалагането на американски бази в България и членството в НАТО.

Според Димитър Бечев България може да се опитва да остане лоялен член на ЕС и НАТО, докото подобрява отношенията си с Русия, но политиката в страната ще се определя не в Брюксел или Москва, а вътре в нея.

Победата на смятаните за проруски кандидати в България и Молдова тревожи Запада и се радва на одобрение от Русия, но реалността е такава, че местните олигарси просто подсигуряват своите интереси и са обиграни в използването на противостоенето между Русия и Запада, допълва „Икономист“.  

Не се очакват някаква драматична геополитическа преориентация, завършва статията.