София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

131 са проблемните язовири

Общините решават дали прехвърлят язовирите на държавата

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

На територията на България има около 6000 язовира, а 131 са проблемни, като проблемите идват от липса на финансиране. Това каза за бТВ министърът на икономиката  Емил Караниколов.

„Създава се държавно предприятие, в което всички общински язовири, които не могат да се стопанисват от някое ведомство, ще бъдат прехвърлени”, допълни Караниколов и подчерта, че гражданите не ги интересува кой стопанисва даден язовир, а искат да са спокойни за безопасността си.

Караниколов коментира, че общините трябва да решат дали да отстъпят язовирите си на държавата, като за това имат срок от 1 месец, а докато приключи прехвърлянето на водоемите, грижата за тях ще бъде в ръцете на вече съществуващо дружество в министерство на икономиката. Това дружество ще извършва всички аварийни ремонти.

По повод сделката за ЧЕЗ България, министърът коментира, че все още сделка за ЧЕЗ няма, а има само предварителен договор. „Относно публичността, по сделката ще има абсолютно всякаква информация, ако се стигне до сделка. Но продавач и купувач не трябва да се отчитат на абсолютно никой, това е тяхно суверенно право. В крайна сметка чешката страна е избрала някой и е започнала конкретни преговори”, обясни Караниколов. Той подчерта, че държавата следи цялата процедура, регулаторите действат активно по отношение цената на тока и няма повод за притеснение сред населението.

Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ, но трябва да направи много внимателен анализ на сделката и каква е стойността на активите. „По никакъв начин обаче влизането на държавата в сделката няма да доведе до понижаване цената на тока от ЕРП-тата“, подчерта министърът.

Предстои другата седмица депутатите от парламентарната комисия за ЧЕЗ да изслушат Министерство на финансите по случая, а към момента от комисията са изискали информация за хода на арбитражното дело.