София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ислямска държава готви нов 11 септември

Нивото на опасност е много високо, твърди министърът на националната безопасност

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Терористи готвят сценарий за нова атака, която по мащаб може да се сравни с 11 септември, предупреди изпълняващата длъжността Министър на националната безопасност на САЩ Елейн Дюк. "Терористичните организации Ислямска държава и някои други целят мощен взрив, подобен на този, който бе осъществен на 11 септември 2001-а година. Данните на разузнаването сочат за планове на екстремистите да свалят граждански самолет", заяви Дюк.
По нейните думи в момента терористичните организации преживяват преходен период, а новата атака им е необходима, за да съхрянат своята численност и да се подсигурят с нов поток от финансови средства.
Дюк добави, че в момента тактиката на ислямските терористи е да създават паника с по-малки акции, като тези в Ница и Берлин. Това обаче не означава, че те са се отказали от мащабни прояви на терор, добави министърът и подчерта, че нивото на терористична опасност в Америка и невероятно висок.
Преди няколко дни еврокомисарят по безопасността Джулиан Кинг съобщи, че Европейският съюз разполага със списък от 8 000 потенциални чуждестранни терористи.