София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Испания подкрепя приоритетите на Българското председателство

Рахой и Борисов обсъдиха Западните Балкани в резиденция „Бояна“

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Премиерът на Испания Мариано Рахой е на двудневно официално посещение в България. Вчера той бе посрещнат от българския премиер в резиденция „Бояна“ и първото нещо, което му показа Борисов бяха паната с мотото на Българското европредседателство - "Съединението прави силата".

Двамата премиери обсъдиха снощи в резиденцията както двустранни теми, така и въпроси, свързани с европейския и световен дневен ред. Рахой и Борисов изразиха сериозно притеснение от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма и българският министър-председател посочи, че не случайно тази тема ще бъде вдигната като приоритет в неформалната среща на европейските лидери тази вечер в София.

Мариано Рахой отново потвърди, че няма да участва на срещата на върха ЕС - Западни Балкани на 17 май в София, но категорично заяви, че подкрепя всички приоритети на Българското председателство, насочени към перспективата на Западните Балкани за членство в ЕС.

Испанският премиер подчерта, че нашето председателство е едно от най-добрите до момента и всички наши приоритети са важни както за европейския, така и за световния дневен ред.

Испания ще помага по всякакъв начин за това ЕС и Западните Балкани да бъдат свързани по начин, по който това ще доведе до по-добро бъдеще за техните граждани, каза още Мариано Рахой.

От своя страна Борисов каза, че въпреки, че Мариано Рахой няма да подкрепи срещата на върха за Западните Балкани на 17 май с участието си, той неслучайно е дошъл в София един ден по-рано именно, за да заяви подкрепата си за цялостната политика на българското правителство за Западните Балкани.

„България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната. Испания ни подкрепя по този път. С премиера Мариано Рахой обсъдихме както двустранните ни отношения, така и актуалните теми като Брекзит, сигурността, позицията ни по казуса с превозвачите. Използвах доста от времето, за да го запозная с това, което правим за Западните Балкани. Основната ни цел е да превърнем Балканите в добро място за живеене и за бизнес и вярвам, че Испания ще подкрепи този процес“, заяви Бойко Борисов.