София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул е напълно обновена

6-годишната реставрация на храма приключи

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днешният Стефановден отбелязва край на 6-годишната реставрация  на българската желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Църквата посреща патронния си празник напълно обновена, съобщи БНТ. Над 40 специалисти са реставрирали всичко в храма парче по парче, за да съхранят автентичния му облик. Официалното откриване е насрочено за седми януари.  На него се очакват българският премиер Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган, както и десетки българи от България и от българската общност в Истанбул. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата. През 2018-а храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

Ремонтът на църквата започва през 2011 г., прекъсва за кратко време заради смъртта на предприемача и продължава две години по-късно с нов строител. За проекта община Истанбул отпуска 15 млн. лири, от които до момента са усвоени 12 млн. Останалата част от сумата ще бъде вложена в довършителни работи и за реконструкцията и облагородяването на двора на църквата.

Дениз Кахраман, строителен контрольор, разказва, че частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани.

Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз. Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на византийския храм „Св. София” в Истанбул. С екипа й са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 година до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция.