София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът застава зад превозвачите

Борисов ще обсъди Пакета за мобилност с Макрон и Меркел

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството категорично подкрепя българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски след спешна среща при премиера в Министерски съвет. Срещата между превителство и превозвачи беше във връзка с т. нар. Пакет за мобилност, зад който застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия.

„От името на превозвачите заявявам, че получихме безрезервна подкрепа от страна на премиера и от страна на г-н Московски. Начертахме конкретни стъпки, а в срещите с Меркел и Макрон нашият премиер ще постави тази тема. Премиерът каза, че ще ни осигури среща и с комисаря по транспорта“, каза след срещата Христо Христов, представител на превозвачите.

Министър Московски подчерта, че има някои разминавания на правителството с  Пакета за мобилност. „На първо място става въпрос за задължителното връщане на водачите на транспортни средства у дома. Категорично сме против. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма как да бъдат задължавани граждани къде да прекарват своята почивка”, аргументира се министър Московски. Той подчерта, че друга тема, която не се приема от страната ни, е за възможността за почивка в кабините на превозните средства.

„Предстоят ни много тежки дебати“, коментира Московски. Той подчерта, че е изненандан от заложените в пакета рестрикции.

В сряда и четвъртък предстои среща на Борисов с Макрон и Меркел, където ще се постави темата. Поканена е ресорната еврокомисарка, за да обсъди с бранша и властта въпросния спор.

В края на миналия месец превозвачите заявиха, че излизат на протест заради въпросния Пакет за мобилност, който според тях има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компании от Източна Европа.