София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидатът на крайната десница е победител на първия тур на президентските избори в Австрия

Норберт Хофер получава 36 % от гласовете

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер води след първия тур на президентските избори в Австрия. Хофер получава 36 % от гласовете и ще се опита да спечели изборите на втория тур, който е на 22 май. Александър Ван дер Белен от Зелената партия получава 23 % и най-вероятно ще е вторият участник на балотажа.  Независимият Ирмгард Грис с 18.8%  остава на трета позиция.

Кандидатът на Австрийската народна партия Андреас Кол получава 11,2 %, а на Социалдемократическата партия на Австрия Рудолф Хундсторфер – 11,0 %.

Крайнодесният Хофер печели доверието на избирателите с послания срещу имигрантите и Европейския съюз. Резултатът му е най-добрият изобщо на основаната от легендарния Йорг Хайдер партия на свободата.

Независимо от изхода от балотажа Австрия за първи път ще има държавен глава, който не е от двете основни партии – Австрийската народна партия и социалдемократите. Двете партии в момента управляват Австрия в широка коалиция, но резултатите от президентските избори вероятно ще предизвикат сътресения в управлението.