София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов: След 4 години ще летят всичките 15 МиГ-ове

Има шест оферти за закупуване на нов изтребител

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В момента у нас летят 7 изтребители МиГ-29 от налични 15. Амбицията на военния министър Красимир Каракачанов е в следващите 4 години да летят всички български МиГ-ове . Те ще се ремонтират с руски части в България, ще се ремонтират и повече щурмовици Су-25. Това каза министърът на отбраната пред БНТ. „Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия. Частите също ще се купуват от Русия“, обясни той.

По думите на Каракачанов, Съветът по отбрана в Министерството на отбраната е одобрил проект за закупуване на нов изтребител. Предстои проектът да се съгласува с другите министерства, след което ще бъде внесен в Народното събрание.

„На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16“, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг“, които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал“ и „Юрофайтър“, в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.

Красимир Каракачанов подчерта, че към момента бюджетът на България за модернизация на армията е 1,5 млрд. лева. Предстои сключване на договор със „значително коригирана“ сума за ремонта на военнотранспортните „Спартан“, допълни той.

По отношение даването на частица от Благодатния огън от Българската православна църква на на Македония, Каракачанов коментира, че това е част от усилията между двете държави да има повече диалог и разбирателство. „Това е добър знак за мен, това е правилната посока – в един момент Българската патриаршия трябва да бъде църквата-майка на македонската църква. Православието винаги е било част от политиката“, коментира министърът.