София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ключът към стабилно правителство е Марешки

ГЕРБ ще срещнат трудности при съставянето на кабинет

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ са безспорните победители на тези парламентарни избори, но ще срещнат трудности при съставянето на кабинет. Това заяви в студиото на „С други думи“ политологът Антоний Тодоров.

Според него най-вероятният съюзник на Борисов ще бъдат Обединените патриоти, но това може да създаде проблеми на дясната партия в Европа.

„Европа винаги реагира, когато партии, смятани за крайно националистически влязат в управлението. Ще има реакции ако просто така Обединените патриоти се сдобият с министри в правителството, а Бойко Борисов е много внимателен в това отношение.“, каза Антоний Тодоров.

Според политолога, стабилността на 44-тия парламент ще сависи от Веселин Марешки, въпреки че ВОЛЯ ще участват в Народното събрание само с 12 депутати.

„Възможен сценарии е правителство на мнозинството, където да участват ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и ВОЛЯ. Такъв беше кабинетът Борисов 1. Въпросът е обаче дали БСП може да сформира правителство. Тя има същите възможни партьори.“

Фактът, че нито една дясна формация не прескочи 4%-овата бариера е изненада, в същото време е наказание за тяхното разцепление. Според Тодоров дори и ако „Реформаторският блок“, „Да, България“ и „Нова република“ се бяха обединили, резултатът нямаше да е по-различен, защото те са загубили тяхната идентичност.

„Десницата преживя един сериозен удар, не е представена в парламента, а това са поне 350 000 избиратели, които ще се почувстват разочаровани. От тук насетне не е ясно тези формации как ще постъпят и дали техните лидери ще останат в политиката. В България трудно се оцеява в опозиция особено, когато не получваш държавна субсидия.“, заяви Тодоров.

Тодорв добави, че това са първите избори, в които преференциите са използвани от избирателоте целенасочено, така че определен кандидат да не влезе в Народното събрание., давайки пример с Цецка Цачева от ГЕРБ.