София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кои са най-популярните петиции в България

Пушенето в заведения, ДПС, правата на животните и Волен Сидеров вълнуват най-много хора

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Покрай Деня на независимостта на много места в интернет се появи една петиция, в която се моли руският президент Владимир Путин да помогне на България. Петицията е започната през март 2017 и в нея се моли държавният глава на Русия да изпрати войски в България, защото иначе държавата ще загине.

„Уважаеми г-н Путин над България е надвиснала реалната опастност да бъде завладяна от Турция в близките месеци! Само 139 години след като братска Русия освободи България от турско робство Турция отново почти сигурно ще ни завладее“, пише в петицията (правописът е запазен).

От своето начало петицията е подписана от 839 души.

Тя обаче далеч не е най-популярната петиция в българската част на интернет.

На сайта www.peticiq.com всеки може безплатно да качи петиция и тя да бъде подписана електронно.

Най-много хора се подписали под петицията „Не на връщането на цигарения дим в заведенията“. Тя е започната през 2012 година и досега е подкрепена от над 73 000 души.

Над 63 000 души са подкрепили призива за обявяване на ДПС за противоконституционна партия, а третата по популярност петиция, с около 35 500 подписа иска създаване на зоополиция.

Почти толкова са се подписали с искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров като депутат. За същото има още една петиция, събрала над 10 000 подписа. Над 25 000 пък настояват за максимална ефективна присъда на акушерката Емилия Ковачева.

Има и петиция в подкрепа на правителството на Бойко Борисов, започната през февруари 2013 и подкрепена от над 22 000 души.

Друга петиция пък, започната през октомври 2016, иска оставката на Меглена Кунева като министър на образованието. Тя е събрала над 16 000 подписа, но вече не е актуална.

Популярни са също така петиции в подкрепа на Динко Вълев, за забрана на Българския Хелзински комитет, против забраната за къмпингуване, има множество петиции в подкрепа на правата на животните и най-вече на кучетата.

Петицията за излизане на България от ЕС и НАТО е събрала над 6000 подписа.

Против турския език в училище са около 6000 души, колкото горе-долу са и противниците за приемането на бежанци. Срещу гей-парада в София са се подписали над 5000.

Има даже подписка за пенсионирането на Божидар Димитров, както и такава, която настоява той да остане директор на Националния исторически музей.

 Близо 2000 души пък подкрепят искането Слави Трифонов да бъде свален от екран.

Сред по-странните петиции е искане One Direction да направи концерт в България през 2013, подписана от над 1700 човека.

В много страни петициите са форма на законодателна инициатива.

Например в САЩ, ако в определен срок една петиция бъде подписана от повече от 100 000 души, президентът е длъжен да я разгледа и да се произнесе по нея.