София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КРАЙ НА ОГЪНЯ В УКРАЙНА ОТ 14 ФЕВРУАРИ

ПРЕГОВОРИТЕ В НОРМАНДСКИ ФОРМАТ ПРОДЪЛЖАВАТ И ДНЕС

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Нови преговори за Украйна. Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко се събраха отново тази сутрин. Новата среща се провежда на същото място, където 14 часа лидерите преговаряха във формата на "нормандската четворка".

Този път на разговорите присъства и специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Контактната група за разрешаване на ситуацията в Украйна Хайди Талявини. Междувременно Ройтерс съобщи, че френският външен министър Лоран Фабиюс е отменил насрочената за днес среща в Лондон, посветена на преговорите в Минск. Изтече информация, че е видян договор, който определя край на огъня в Украйна от 14 февруари. Не е ясно дали документът, открит в двореца, където се провеждат преговорите между лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия е финалното споразумение или само дискусионен документ.
По информация на Ройтерс договорът е озаглавен "Пакет мерки за прилагане след споразумение в Минск". Документът също така призовава за пълен контрол върху границите с Русия от Украйна до края на 2015 г. и оттегляне на чуждестранните войски.
Преговорният маратон в "нормандски формат" в Минск, продължи над 12 часа и трябваше да завърши с подписването на документ за уреждане на обстановката в Украйна. Документът, който ще бъде подписан от президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия, ще включва най-малко десет пункта, допълва БТА.