София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кражбите от железопътната инфраструктура достигат 2 млн. лева годишно

Възстановяването на щетите обаче струва много повече

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

От началото на годината до края на месец октомври 2016 г., кражбите от железопътната инфраструктура са на стойност около 1 500 000 лв. За цялата 2015 г. те са за близо 2 000 000 лв., но щетите за възстановяване са многократно по-големи от стойността на откраднатите материали. Точният размер не може да бъде изчислен.

Това беше съобщено по време на конференция, организирана от Националния център за развитие на ромите в България и Световната ромска организация. На конференцията присъства и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Милчо Ламбрев.

Ламбрев посочи, че за предотвратяване на кражбите НКЖИ е в постоянен диалог и партньорство с организации на циганите и даде примери за успешно сътрудничедство. Генералният директор получи почетен плакет за приноса на НКЖИ като най-голям работодател в страната за интеграцията на ромското население от председателя на Световната ромска организация Йован Дамянович.