Гледай
на живо

Македония ратифицира договора с Гърция за втори път

Депутати от опозицията с опит да бойкотират гласуването

Македония ратифицира договора с Гърция за втори път За втори път Парламентът на Македония ратифицира историческото споразумение с Гърция за името на бив... thumbnail text

За втори път Парламентът на Македония ратифицира историческото споразумение с Гърция за името на бившата югославска република.

Припомняме, че македонският президент отказа да се подпише под законопроекта за ратифициране на споразумението и го върна в парламента. По този начин Георге Иванов временно блокира сделката. Съгласно конституцията сега държавният глава е принуден да одобри проектозакона.

Законът, който предвижда Македония да бъде преименувана на Северна Македония, бе гласуван с 69 гласа „за“, а единственият въздържал се бе депутатът Ферид Мухич, който каза, че договорът с Гърция е абсолютен прецедент, а за демокрацията не е хубаво всички да бъдат единодушни.

Депутатите от опозицията напуснаха залата още преди гласуването да започне.

Припомняме, че на 20 юни парламентът одобри споразумението, но македонският президент обяви, че е противоконституционно и няма да се подпише. Но държавният глава може да забави акта на подписване, което пък може да предизвика конституционна криза.

Споразумението ще бъде подложено на референдум в Македония и трябва да бъде гласувано в парламента на Гърция. Поради тази причина за пълното му прилагане ще бъдат необходими няколко месеца.