София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония реагира на посещението на Заев

Мненията на историците са противоречиви

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македония не остана равнодушна след срещата на Зоран Заев с представители на властта в България.
Медиите в югозападната ни съседка не забавиха коментарите си.
Македонският историк Тодор Чепреганов коментира, че „България, която призна Македония като държава, за съжаление все още не признава македонския народ като нация нито македонската култура. В България се смята, че македонският народ е български“.
Историкът Кендер Асани от своя страна подкрепя действията на премиера Заев, заявявайки, че това е една важна стъпка за развитие на добросъседските отношение, което трябва да се направи с Албания и Косово. „10-годишната политика на Никола Груевски предизвика конфликти и разрушаване на отношенията, при това не само на етническите и верските отношения в Македония, но и със съседните държави. Стъпката, направена в София и почитта към историческите фигури е добра и открива нови перспективи“.
Македонският телевизионен канал „ТV 21“ припомня, че инициативи за отбелязване на общите празници имаше по времето, когато министър председател на Македония беше Владо Бучковски, въпреки че идеята остана нереализирана, както и че новият Договор за добросъседство изцяло се изгражда на основата на декларацията за приятелство подписана през 1999 г., по времето на премиерите Любчо Георгиевски и Иван Костов.