София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония влиза в НАТО догодина

Това твърдят гръцки медии

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македония ще влезе в НАТО през следващата година, твърдят публикации в гръцките медии. В тях се посочва дори конкретна дата – 12 юли 2018 година.

Според гръцките медии спорът за името между Атина и Скопие, който тече вече повече от две десетилетия и блокира интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, е на път да бъде решен и това ще ускори присъединяването на бившата югославска република към двете структури.

Все още има доста работа и от двете страни… Ще има още преговори, но аз съм оптимист, че ще има решение, защото има желание и в Гърция, и в Република Македония на най-високо ниво, както никога до сега, коментира помощник-държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Ий изигра ключова роля при смяната на властта в Скопие, след като успя да убеди президента Георге Иванов да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на социалдемократите Зоран Заев, с което приключи над 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Очаква се в скоро време Хойт Брайън Ий да поеме посланическия пост в Скопие, заменяйки досегашния представител на САЩ Джес Бейли.