София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон нарушил международното право в Сирия

Путин проведе телефонен разговор с френския си колега

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Maкрон, по време на който лидерите обсъдиха ситуацията в Сирия след атаките на западните страни в региона. Това бе съобщено на официалния уебсайт на Кремъл, предаде Газета.ру.

"Руската страна подчерта, че това действие, което е грубо нарушение на международното право, е довело до допълнителни усложнения на процеса на политическо решение на кризата в Сирия", се казва в изявлението.

Освен това е отбелязано значението на провежданото разследване от експертите на ОЗХО. Путин и Макро са се договорили да продължат съвместната работа по възобновяването на мирните преговори въз основа на резолюция 2254на Съвета за сигурност на ООН и на резултатите от конгреса на Сирийския национален диалог в Сочи.

По-рано Путин е имал телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, пред която е определил нападението на САЩ и съюзниците в Сирия като акт на агресия и нарушаване на международното право.