София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марин льо Пен счита за законно присъединяването на Крим към Русия

„Състоя се референдум, жителите сами пожелаха да се присъединят“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатът за президент на Франция, лидер на „Национален фронт“ Марин льо Пен заяви в интервю за телевизия BFMTV, че не счита за незаконно присъединяването на Крим към Русия.

„В никакъв случай не считам, че анексията е нелегална: състоя се референдум, жителите на Крим пожелаха да се присъединят към Русия. Не виждам основание в поставянето под съмнение на референдума“, заяви Льо Пен.

Марин льо Пен отбеляза, че е необходимо да бъдат установени „стратегически отношения“ между Франция и Русия, в контекста на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Киев, САЩ и Европейския съюз нееднократно обвиняваха Москва във вмешателство в делата на Украйна. Русия отрича и определя обвиненията, като неоснователни. Москва не веднъж е заявявала, че не е част от вътрешноукраинския конфликт и не участва в събитията на югоизток, а е заинтересована Украйна да преодолее икономическата и политическата криза.