София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мей и Меркел застават срещу „засилената руска агресия“

Двете обсъдиха случая „Скрипал“ по телефона

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза ​​Мей и германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха в телефонен разговор да продължат с конфронтацията на „засилената руската агресия". Това се посочва в съобщението на пресслужбата на британския министър-председател, цитирано от ТАСС.

Според офиса на Мей, разгворите са започнали с благодарност на британския премиер към  Меркел за "силната подкрепа и солидарност" в случая с отравянето в на Сергей Скрипал. „Канцлерът и премиерът се съгласиха, че е необходимо да продължим да работим заедно, за да се противопоставим на засилената руска агресия", се казва в документа.

Според информацията, съдържаща се в комюникето, държавните глави са обсъдили и временното освобождаване от мита върху стоманата и алуминия, обявено от САЩ миналата седмица срещу Европейския съюз. Освен това Мей и Меркел отбелязаха важността на иранската ядрена програма и се съгласиха да продължат да обсъждат въпросите, повдигнати по време на разговора.