София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Местан ще поиска оставката на ЦИК

Според него 40 хил. души не са успели да гласуват заради Валери Симеонов

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан ще поиска оставката на Централната избирателна комисия.

Местан се позова на решение на Върховния административен съд по жалба, подадена от лидера Патриотите Валери Симеонов. Според това решение българите в чужбина могат да попълват декларациите си извън изборните секции. Въпреки това, обаче ЦИК излезе с решение на 24-и март, сънародниците ни да попълват декларациите си в секциите.

Страна по делото е Централната избирателна комисия. И Валери Симеонов и ЦИК са знаели за решението на Върховния административен съд, защото са страни по делото.

Местан подчерта, че по признания на Симеонов 40 хиляди души не са успели да упражнят правото си на глас.

По думите на Местан 44-то Народно събрание е нелегитимно морално и политически. Той обвини служебния кабинет и Централната избирателна комисия, че не са осигурили честното протичане на изборите.

Лютви Местан поиска незабавно да бъде снет имунитета на Валери Симеонов, Красимир Каракчанов, да се поиска сваляне на имунитета на представителя в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Лидерът на ДОСТ поиска и да се провери дали Цветан Цветанов и Корнелия Нинова имат участие в тези процеси. По думите му ако се установи участието им, следва да бъде снет и техният имунитет.