София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Местят двамата Скрипал в САЩ?

В момента текат преговори за тяхната безопасност

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Текат преговори бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия да бъдат преместени в САЩ под нови имена, пише вестник " Сънди таймс ", цитиран от РИА Новости. Според изданието мярката е насочена към „защита от нови опити“ за посегателство над тях.

Също така се отбелязава, че служителите на британската тайна служба Mi-6 са призовали колеги от ЦРУ да изберат страната, в която да преместят двамата Скрипал, за да се гарантира тяхната безопасност .

"Те ще живеят под нови имена", съобщава източник в британското правителство.

"Очевидното място за тяхното презаселване е Америка, защото има по-малко шансове, че ще бъдат убити и там е по-лесно да ги защитим", каза източник в разузнаването, запознат с преговорите.

Освен това източниците потвърдиха, че и двамата пострадали  - баща и дъщеря, са в съзнание и изразиха надежда, че скоро Скрипал ще могат да помогнат на разследването.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Русия има 29 теории за отравянето на британския шпионин и дъщеря му, съобщава "Таймс".

"Руското правителство и държавните медии са създали 29 отделни теории за отравянето в Солсбъри", каза в своя материал за вестника ръководителят на външната служба.

Той също така припомни, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) скоро ще публикува резултатите от изследване на веществото, което е отровило Скрипал.