София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Милиони левове ще ни струва свлачището край Тикале

Министър Нанков инспектира срутището на пътя Смолян-Мадан

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира свлачището в района на село Тикале. Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан, министър Нанков пред журналисти, като конкретната сума ще бъде ясна в понеделник, след като бъде представено експертно решение от комисията, оценяваща щетите от срутището.

„Подобни геодинамични процеси ще наблюдаваме и в бъдеще, за съжаление. Такава е предпоставката на база климатични промени, на база атмосферни условия, трябва да се взимат превантивни мерки. Тук не можахме да реагираме, защото всичко беше внезапно“, коментира министърът и подчерта, че само за седмица в страната са регистрирани 20 нововъзникнали свлачища.

„Правим актуално геодезично заснемане на срутището и виждаме движението. Координатите се записват в компютър и се сравняват”, обясни инж. Георги Батинов и посочи, че от събраните данни става ясно, че земята под водопровода към селата и 110-киловолтовия далекопровод е стабилна.

По думите на доц. Стефан Стойнев от Минно-геоложкия университет обаче движение в самото свлачище има и към момента е невъзможно разчистване на камъните, защото ще се свлече още по-голяма скална маса от сегашната.

Пътят е затворен за автомобили и за пешеходци от няколко дни. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.

Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Той трябва да бъде готов до 10 дни. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижване на жителите от региона, които сега обикалят над 30 км, за да стигнат до Смолян.