София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще се срещне с автобусните превозвачи

Превозвачите ще протестират

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще се срещне днес с представители на автобусните превозвачи. По време на разговорите ще бъдат обсъдени актуални проблеми и възможни решения, свързани с превозите на пътници.

Срещата е инициирана заради големия национален протест на превозвачите, който се готви на 26 април. Сред причините за недоволството на превозвачите са неуредиците в бранша и липсата на диалог с институциите. Ивайло Костантинов, член на УС на НСАПБ смята, че държавата нехае по един от основните си ангажименти, да спазва законодателството, което сама е създала.

Според него републиканската транспортна схема е абсолютно неадекватна, с конфликт на разписанията, със свръхпредлагане, без уеднаквени критерии на превозите в страната. Друг проблем, за който браншът категорично настоява да се спазва, е Регламент 13-70 на Европейската общност, налагащ прозрачни процедури при възлагането на превозите. Трябва да има общонационални критерии за този подбор и общините да компенсират разходите на превозвачите до техния размер в малките населени места и когато извършват социални превози, посочи Веселин Дошков, също член на ръководството на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Превозвачите се надяват на разбирателство и диалог, но ако това не се случи, ще има още протести.